Verdens bedste Rugbrød bagt på surdej

dsc_0783 Det her er verdens bedste rugbrødsopskrift. Min mormor har brugt den. Min mor har brugt den. Og nu bruger jeg den også. Jeg bager (så ofte det er muligt) vores eget rugbrød. Efter vi er flyttet og den store skal have madpakke med, er det kun blevet mere aktuelt. Og jeg har taget tid. TOTAL tid (eksklusiv hævning og bagning). Og det tager 9 min. og 32 sek. at bage brødet i aktiv bagetid. Det vil sige den tid jeg bruger på at hælde ingredienser i skålen, veje af og hælde i form, etc. Det skal dog nævnes, at jeg bruger røremaskine. Uden den, havde jeg aldrig bagt så meget som jeg gør. Men 9 minutter og 32 sekunder!?!? På dén tid kan jeg jo nærmest ikke engang nå i Netto (eller Rema der ligger 1oom fra min hoveddør).

Og nu til verdens bedste rugbrød på surdej:

Til fase 1 skal bruges:

  • 1/2 l. lunkent vand
  • 2 tsk salt
  • surdej
  • 4-5 håndfulde blandede kerner (eks. sesam, solsikke, græskæs, birkes, etc)
  • 100 gr. Skårne rugkerner
  • 150 gr. Rugmel
  • 250 gr. Hvedemel

Til fase 1 skal gøres:

  • Rør salt og surdej ud i det lunkne vand
  • Bland alle ingredienser i røremaskinen
  • Rør dejen sammen i 5 min. på medium hastighed
  • Hæv v. stuetemperatur i 10-12-24 timer (du vælger selv). Jeg plejer at sætte brødet over om aftenen, og hæve natten over

Til fase 2 skal bruges:

  • 3 dl. lunkent vand
  • 225 gr. Skårne rugkerner
  • 225 gr. Rugmel

Til fase 2 skal gøres:

  • Bland de fase 2 ingredienserne i fase 1 dejen
  • Rør dejen på røremaskine i 5 min. v. medium hastighed
  • Hæld dejen i en 2,5l. slip let form (sprøjt evt. med sådan noget bagesmør). HISK HUSK HUUUSK at tage surdej fra i en beholder. Jeg bruger oftest en brugt *og rengjort* honningplastikbøtte.
  • Efterhæv ved stuetemperatur og et vådt viskestykke i 2-8 timer (igen, bestem selv, men max 8 timer)
  • Bag ved 220 grader (alt efter ovn, så prøv dig frem, i min gamle ovn bagte jeg ved 250 grader) i 45-50 min.
  • Tag rugbrødet ud af formen imens det er varmt og lad det afkøle på en rist

Lidt billeder og en video fra processen

https://youtu.be/U1Jak9EpLMU [caption id="attachment_7039" align="aligncenter" width="680"]dsc_1160 Jeg har alle ingredienser stående i skabet lige over røremaskinen. Og på indersiden af skabslågen hænger opskriften. Så bliver det ikke nemmere.[/caption] [caption id="attachment_7044" align="aligncenter" width="680"]dsc_1163 Den rørte rugbrødsdej efter fase 1[/caption] [caption id="attachment_7040" align="aligncenter" width="680"]dsc_1012 Rugbrødsdejen efter fase 2. HUSK at tage fra til surdej -Det er det i ser i den lille skål. Jeg sætter den i køleskab med låg på, efter nogle timer.[/caption] [caption id="attachment_7041" align="aligncenter" width="680"]dsc_1447 Der hæves i 2 timer i formen[/caption] [caption id="attachment_7042" align="aligncenter" width="680"]dsc_1449 Rugbrødsdejen efter 2 timers hævning v. stuetemperatur[/caption] [caption id="attachment_7045" align="aligncenter" width="680"]dsc_1462 Det færdigbagte rugbrød efter 50 min. v. 220grader. Tag ud af formen med det samme, og sæt til afkøling på en bagerist.[/caption]

Smager TOSSET godt med smør og ost når det er helt friskt!

Og så kan jeg iøvrigt anbefale dette VERDENS BEDSTE FRANSKBRØD OGSÅ! Og DÉT er nemt!