10 Tips til den gode aflevering (i institutionen)

DSC_1108 Sammen med mange andre forældre, gør jeg det (næsten) hver dag. Afleverer mine børn. Og hver dag oplever jeg nye måder at gøre det på. Børn der græder, pædagoger der vinker farvel med et barn på armene, forældre der tegner lastbiler og hunde på en dugget rude. Mine afleveringer er langt fra perfekte. Oh no! Men det var måske det, der fik mig til en dag, at hive fat i en garvet pædagog og spørge om følgende: "Kan du ikke stikke mig 5 tips til en god aflevering?" "Jow da", sagde hun. Og så kom der 10. Dem synes jeg ikke I skal snydes for. Ja faktisk vil jeg opfordre jer til at tilføje jeres gode råd eller oplevelser nedenfor. Ville da være mega fedt med en tråd af råd man kan afprøve. Hér er hvad jeg noterede mig på den lille pink post-it:
  1. Beslut dig for HELT ind i maven, at det bliver en god dag. At barnet får en FEST i børnehaven eller vuggestuen. Og at afleveringen er det HELT rigtige. Hvis du tvivler, mærker barnet det med det samme. Hvis du er sikker i din tro. Mærker barnet det også.
  2. Lad barnet gå ind selv. I stedet for at bære det ind. Jeg er med på det ikke altid er muligt. Men som hovedregel. Forestil jer evt. hvordan I ville have det, hvis I først var blevet klædt på. Havde fået hældt yoghurt i hovedet. Kørt afsted til job. Båret ind af jeres mor. Sat på kontorstolen med ordene "Så er du klar til at arbejde. Hyg dig!".  "øøøøøh må jeg lige få en kaffe i det mindste?!"
  3. Mærk efter hvad barnet har brug for. Nogle gange kan der godt være brug for et ekstra langt kram på skødet. Andre gange går det fløjtende let.
  4. Sig (om muligt) kun farvel én gang. Ellers (risikerer) man at efterlade en usikkerhed hos barnet. En usikkerhed hvor barnet aldrig ved hvornår og efter hvilket "Farvel" at mor rent faktisk går.
  5. Hav samme ritual hver dag. Børn ELSKER gentagelser og forudsigelige hverdage.
  6. Hjælp barnet i gang med en leg.
  7. Find nogle venner dit barn er tryg ved.
  8. Brug de voksne. Hvis barnet vil det. Nogle børnehavebørn vil helst bare sige farvel alene. Men de skal som regel nok sige til.
  9. Tag dig tid til at sludre med de voksne når du henter. Ikke hver dag. Bare en gang imellem. Så sender du et signal om at du har accepteret dem og at de er en del af flokken.
  10. Gør det hurtigt. Træk ikke afleveringen i langdrag. Det er ikke godt for nogen. Brug kun den fornødne tid.
Har I andre gode råd?!? Så kommentér endelig. Eller kender I nogen der ville blive glade for dette indlæg? Så del gerne. Klem herfra