Verdens bedste Rugbrød bagt på surdej

Det her er verdens bedste rugbrødsopskrift. Min mormor har brugt den. Min mor har brugt den. Og nu bruger jeg den også.
Jeg bager (så ofte det er muligt) vores eget rugbrød. Efter vi er flyttet og den store skal have madpakke med, er det kun blevet mere aktuelt. Og jeg har taget tid. TOTAL tid (eksklusiv hævning og bagning). Og det tager 9 min. og 32 sek. at bage brødet i aktiv bagetid. Det vil sige den tid jeg bruger på at hælde ingredienser i skålen, veje af og hælde i form, etc. Det skal dog nævnes, at jeg bruger røremaskine. Uden den, havde jeg aldrig bagt så meget som jeg gør. Men 9 minutter og 32 sekunder!?!? På dén tid kan jeg jo nærmest ikke engang nå i Netto (eller Rema der ligger 1oom fra min hoveddør).
Og nu til verdens bedste rugbrød på surdej:
Til fase 1 skal bruges:
- 1/2 l. lunkent vand
- 2 tsk salt
- surdej
- 4-5 håndfulde blandede kerner (eks. sesam, solsikke, græskæs, birkes, etc)
- 100 gr. Skårne rugkerner
- 150 gr. Rugmel
- 250 gr. Hvedemel
Til fase 1 skal gøres:
- Rør salt og surdej ud i det lunkne vand
- Bland alle ingredienser i røremaskinen
- Rør dejen sammen i 5 min. på medium hastighed
- Hæv v. stuetemperatur i 10-12-24 timer (du vælger selv). Jeg plejer at sætte brødet over om aftenen, og hæve natten over
Til fase 2 skal bruges:
- 3 dl. lunkent vand
- 225 gr. Skårne rugkerner
- 225 gr. Rugmel
Til fase 2 skal gøres:
- Bland de fase 2 ingredienserne i fase 1 dejen
- Rør dejen på røremaskine i 5 min. v. medium hastighed
- Hæld dejen i en 2,5l. slip let form (sprøjt evt. med sådan noget bagesmør). HISK HUSK HUUUSK at tage surdej fra i en beholder. Jeg bruger oftest en brugt *og rengjort* honningplastikbøtte.
- Efterhæv ved stuetemperatur og et vådt viskestykke i 2-8 timer (igen, bestem selv, men max 8 timer)
- Bag ved 220 grader (alt efter ovn, så prøv dig frem, i min gamle ovn bagte jeg ved 250 grader) i 45-50 min.
- Tag rugbrødet ud af formen imens det er varmt og lad det afkøle på en rist
Lidt billeder og en video fra processen

Jeg har alle ingredienser stående i skabet lige over røremaskinen. Og på indersiden af skabslågen hænger opskriften. Så bliver det ikke nemmere.

Den rørte rugbrødsdej efter fase 1

Rugbrødsdejen efter fase 2. HUSK at tage fra til surdej -Det er det i ser i den lille skål. Jeg sætter den i køleskab med låg på, efter nogle timer.

Der hæves i 2 timer i formen

Rugbrødsdejen efter 2 timers hævning v. stuetemperatur

Det færdigbagte rugbrød efter 50 min. v. 220grader. Tag ud af formen med det samme, og sæt til afkøling på en bagerist.
Smager TOSSET godt med smør og ost når det er helt friskt!
Og så kan jeg iøvrigt anbefale dette VERDENS BEDSTE FRANSKBRØD OGSÅ! Og DÉT er nemt!
Følg endelig mit daglige, helt almindelige liv, på... Instagram -hvor jeg laver en kongestory (sku du spørge fra nogen) ... Facebook ... Bloglovin
Hej.
Et ser lækkert ud 😊Hvormeget surdej skal der i?