Den magiske dametaske

Tirsdags tip: Min baby nægter grød og mos

anna madVores baby nægter grød og mos! Vi har været desperate. Nu har vi fundet en god løsning. Synes vi. Vi har prøvet alt. Som i ALT!

Købe mos, hjemmelavet mos, øko mos, krydret mos, kedelig mos, gul mos, rød mos, grøn mos, kartoffel mos, kød mos, glas mos, AL mos. Og grød.  Havregrød, byggrød, hvede grød, grød med frugt, grød med mos (you do the math), grød med hirse, blød grød, rød grød, hvid grød. AL grød.

Grosen (grød og mos. HØHØ) når ikke engang indenfor læberne, førend hele det buttede babyansigt bliver krøllet som en 90 årigs. Og tungen slår flitsbue med `Access DENIED´.

Bevares!

Jeg ku ha sagt mig selv at Flødekind har fine fornemmelser. Første gang den unge dame sparkede på indersiden af mit maveskind, befandt jeg mig til min første frokost ever, på D´Angleterre. Den der sindssygt fine restaurant på Kgs Nytorv, med den meget pæne julepynt. I ved. I samme sekund som en fin sølvske med temmelig dyr Russisk Kaviar ramte mine læber. BANG! Eller puf. Nok nærmere.

Fair ´nough, jeg tager skylden. Har selv lagt stilen for frøken Flødekind.

Nå, men frustrationerne har lagt sig herhjemme og jeg har accepteret forholdene. Igen. Vi prøvede det trods alt også med vores store dreng. Så helt nyt er det ikke.

Denne gang har vi lavet en liste med alternativer. Vi startede op med den, da Anna var 6 mdr. Før det forsøgte vi med grød, men gav op.

Jeg er tidligere blevet spurgt om jeg vil dele den med jer. Here goes:

Morgenmad

  • Havregrøds klatkager (2 dl havregrød, 1 æg, lidt vanilie (ikke sukker), en moset banan). Røres sammen og steges i smør på panden. Man kan evt tilføje bær, æble, ell. anden frugt.
  • Omelet uden mælk med smør

Frokost

  • Bondebrød eller svensk Lingon brød
    • Leverpostej
    • Makrel i tomat (de runde dåser, der er findelt. Makrellen. Ikke dåserne)
    • Makrelguf på tube (god hvis ikke man selv vil spise resten af ovenstående dåse)
  • Varmrøget laks
  • Avocado
  • Tomat

Aftensmad (nedenstående skær jeg ekstremt fint ud. Dog stadig med bid, bare ikke så stort at hun kan kløjes i det)

  • Lasagne
  • Fiskefrikadeller
  • Alm. frikadeller
  • Kylling i karry
  • Lady og Vagabonden mad

Snack

  • Blød frugt
  • Bløde boller

Mine bedste råd (med 2 børn i baggagen som ikke var til hverken grød eller mos, har vi skrabet et par råd sammen):

  • Slip frustrationerne (i det omfang det er muligt)
  • Acceptér at ikke alle børn vil have mos og så længe de tager på og i øvrigt trives. Er der ikke noget at være nervøs for
  • Undgå at barnet og barnets manglende madlyst er omdrejningspunkt under middagssamtalerne. Tal i stedet om alt muligt andet.
  • Lad være at sidde og stirre på at barnet spiser (det synes man jo heller ikke selv er rart)
  • Lad dem svine. Tænk ikke på oprydningen. Den er skide lige meget
  • Undgå at tørre dit barn i ansigtet førend til allersidst. Det skal jo ikke være træls at spise
  • Spis gerne sammen med dit barn

The good news:

  • Vi har i dag en skøn madglad dreng på 3, der på ingen måde er kræsen. Her køres oliven ned, ligeså vel som tomat og figenstænger.

Håber det kan hjælpe andre der måtte sidde i samme situation.

Nogen af jer der har gode råd som I har haft succes med derhjemme? Enten til madopskrifter eller råd generelt, så smid dem endelig i kommentar feltet.

Klem Mama C

8 kommentarer

  • Karen

    Her havde jeg det modsatte problem med vores den første. Han ville kun spise frugtmos eller grød, fast føde eller grønsags/kødmos kom kom kun ind i munden men røg altid ud igen. Alle prøvede, dagplejemødre, min mor, faren men ingen havde held med det, så han levede af grød og frugtmos til han var 1 1/2 år. Der flyttede vi og han skulle starte i vuggestue. Jeg startede den første dag i vuggestuen med at forklarer hvordan han ikke spiste fastføde, og 1 1/2 time inde i besøget satte han sig til bords og spiste almindelig mad… Så kunne man stå der og ligne en total pylre mor, som havde nægtet sin barn almindelig mad i 1 1/2 år!!!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karmamilli

      Åh Karen, Kunne simpelthen ikke lade være at trække på smilebåndet over din kommentar. ARHMEN ALTSÅ! Det er fanme lissom at gå ned til IT og sige “Min computer virker ikke. Jeg kan ikke tænde den. Se selv” (Man trykker på POWER) PLING! Og den er tændt. #skridaltså #dårligtiming. Men sikke en frustration, kan jeg forestille mig. Og tak for at fortælle at den modsatte problemstilling også findes… God aften til dig! Klem C

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du skal da helt klart prøve baby led weaning (blw). Min datter fik alm. mad som os andre fra 6 mdr. med få modifikationer. Ingen grød eller mos overhovedet. Det er noget af det bedste vi har gjort. Vi prøvede slet ikke andet. Jeg hørte om konceptet og fandt det intuitivt tiltalende. Og det virkede. Der findes masser af hjemmesider og også gode bøger om konceptet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karmamilli

      Tak for tip. har godt læst om det. Og det er vel nok egentligt os det vi gør. Tænker jeg. Hun vil kun spise, hvis hun selv kan få lov at føre maden i munden. Troede bare at når vi havde forsøgt med mos og grød at så måtte man ikke kalde det BLW længere. Men oh well, jeg syns os det er smart og så er det jo altså det der virker herhjemme:-). Kender du til et sted med gode opskrifter?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg går ikke så meget op I hvornår man må kalde det BLW. Der er nogen som er meget firkantet – dem om det. Vi forsøgte slet ikke med grød først og havde stor glæde af BLW fra starten.
      Vi fulgte to principper: 1) Hun skulle selv tage maden op og putte det i munden. 2)Hun fik det samme som os.

      Vi har aldrig lavet særlige retter til vores pige. Det betød så at vi måtte minimerede salt og chili i maden indtil hun var 1 år. Det kan man selv tilføje ved bordet til de voksne. Jeg så det som en god anledning til at skære ned på saltet generelt.
      I starten ved 6 mdr, måtte maden tilpasses en lille smule. F.eks. dampede jeg broccoli til os og kogte det videre til hende. Men hun fik det samme som os F.eks. store stykker kogt kartoffel/gulerod/broccoli, som hun kunne holde ved og bide af. En halv fiskefrikadelle, et stort stykke kyllingefilet. Selvfølelig kan en på 6 mdr ikke bide og tykke kylling ordentligt, men det er lækkert at gumle på og få smag fra. Der behøver ikke ryge ret meget ned i maven i den alder, da mælk stadig er primær kost. Til frokost fik hun kernefrit rugbrød at gnave på og tomatbåde, avokado osv. evt. kyllingepålæg eller makrel på brødet.
      Hele idéen er at maden er et samlingspunkt og hun efterligner os.

      Hvis man er nervøs for at de kløjs i maden, så vil jeg anbefale at man læser om det i bogen om BLW, der rigtig fint beskriver hvorfor det ikke er mere farligt at spise efter BLW end at blive madet med mos. Vi har ikke haft en eneste ubehagelig oplevelse på den front.
      Det fedeste er at man slet ikke behøver at tænke så meget på babymad hverken derhjemme eller når man er ude.

      Vores datter er i dag to og hun spiser stort set alt og forsøger allerede at spise med kniv og gaffel som os. På restaurant behøver vi slet ikke kigge efter børneretter. Hun får det samme som os medmindre vi vælger noget meget stærkt. Og er vi på besøg skal vi heller tænke på særlig mad til hende.

      Så særlige børneopskrifter kender jeg slet ikke 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karmamilli

      Åh jamen jeg kan ikke være mere enig. Det er fuldstændig det samme vi gør hjemme. Og som jer, får Anna alt det mad vi spiser. Bare lidt mere kogt eller lidt mere skåret ud og lidt mindre salt:-).
      Og som med August (hvor vi stod i samme situation), så har vi aldrig lavet special mad til ham. Vi har altid spist det samme. Os ret hyggeligt. Og why not. Så det var nok mere den slags opskrifter jeg søgte efter. Altså familieopskrifter, som er babyvenlige (læs: ikke røde bøffer:-)).

      Og tak for tip med det at kløjs i maden. Hører om mange som er bekymrede om netop det. Så ved jeg da hvor det er godt at kigge henne.

      Og enig, August er på ingen måde kræsen og vi har heller aldrig bestilt børneretter på en restaurant. Medmindre det er størrelsen der afgør at det er mest praktisk:-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

    Vi har haft samme udfordring, og vores søn er nu 10 mdr. Han nægter al gros jeg har succes med at røre et æg sammen med ca 1-2 dl grøntsagsmos (fx blomkål, gulerødder, majs, skinke, torskerog, udmalket modermælk og smør) og lave omelet, som han spiser i små stykker. Jeg ligger altid et stykke på bordet foran ham og venter på, han spiser det, før jeg lægger et nyt. Hvis der ligger for mange stykker på bordet, så kan han ikke overskue det. Havregrøden laver jeg som en tyk grød, som jeg skærer ud, men skal da helt klart prøve dine klatkager.
    Ellers spiser han stort set alt selv nu, men er generelt ikke den store spiser.
    Mit råd er også, at så længe dit barn er glad, tager på og sover godt, så skal du ikke bekymre dig om mængden af mad. Nogle dage spiser de også mindre end andre dage (til stor frustration), men dit barn skal nok lære det. Hyg jer ved bordet, spis sammen og accepter, at det tager tid – nogle dage op til en time.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karmamilli

      Fuldstændig enig. Især det med ét stykke ad gangen og nogle dage ryger der meget ind. Andre nærmest intet.
      Og tak for tip med æg og grøntsagsmos. Dét må jeg prøve.
      Og ja! Tiden er ens ven. Og at se bort fra rodet:-) #foodshredder!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg elsker, at I skriver kommentarer til mine indlæg! Så SKRIV SKRIV SKRIV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den magiske dametaske