For ét år siden...-PRÆCIS! #billedspam

Juleaften med Frost, Sous Vide og en Glimmerjulemand -Hvad er jeres juletraditioner?

pc240038

Hvilke traditioner har I? Vi har mange, har jeg lige fundet ud af.

Verdens bedste juleaften er lige løbet af staben. Julefreden sænkede sig allerede fra morgenstunden. Vores børn er nu så store at de (iallefald den ældste), kan huske hvad jul går ud på, hvilket helt bestemt øger spænding og glæde. Der var ingen brok, kun råhygge hele dagen. Sådan amerikansk julefilms- og glimmeragtig råhygge. Bastian havde stået i køkkenet siden lillejuleaften og Sous Vide´t and og forberedt alt muligt nice.

Kl 12 cirka kom farmor, og hjalp til med mad og borddækning. Ungerne skiftevis legede, så juletv og sov lur. Magen til idyl skal man lede længe efter.

pc240064

Kl 14 kom min far og hans kone, med favnen fuld af gaver, Ris a la mande og det sejeste julemandskostume i verden. Helt seriøst? Det ligner ægtemeget julemanden. Bortset fra glimmerhuen…. Men det er jo min far i en nøddeskal.

Den nye Julemandstradition

Kl `lige efter´ iførte Bastian sig hele monderingen, hoppede i Peugeoten, og kørte således som Julemand igennem Hareskov By. Kæft jeg gad godt have haft et billede af det. Den heldige familie var én fra børnehaven og hendes søde lillebror.

En times tid efter kom børnehavevenindens far retur i selvsamme kostume, og overraskede ungerne med bjælder og lygte da han vandrede igennem haven. Åh jeg elsker det udtryk børnene havde.

pc240047 pc240042

Disneytraditionen

Kl 16 satte vi hele familien i sofaen, undtagen de madlavende, og så DisneyShow the juleedition.

Kl 17.30 satte vi os til bords og fik en sindssygt lækker (lidt atypisk) fortolket version af den klassiske julemiddag.

pc240063 pc240059

Ungerne var så mega søde, der var ingen plageri eller noget. De rejste sig lidt tidligere fra bordet og løb ud og legede. Og selvom jeg ikke helt stoler på Banana i et rum alene med gaver (eller slik), så holdt hun nallerne for sig selv. Mor er stolt.

pc240057

Juletræstændingstraditionen

Aner ikke hvad klokken var. Men vi rejste os fra bordet, hele familien stimlede sammen på August værelse hvor min far læste højt af Peters Jul (fra sin tlf, bogen er blevet væk), imens Bastian tændte træet.

Vi gik ud fra værelset, August løb forrest og så det fine lysende træ igennem den dobbelteglasdør, som vi var så tæt på at rive ned da vi flyttede. Heldigvis gjorde vi det ikke. For i guder hvor jeg elsker det syn! Jeg glæder mig allerede til næste år. Og jeg elsker at jeg giver mine børn det juleminde i deres baggage. Fuldstændig som i min egen barndom, bortset fra at der ikke var glas i dørene.

Dans imellem retterne -traditionen

Forrige jul indførte vi en ny tradition. At spise hovedret, danse om træet og pakke gaver op, og spise ris a la mande. Kan varmt anbefales, uanset om man er børnefamilie eller ej. Det er tosset godt at få lov til at køre en omgang `nu det jul igen´ af efter al den heavy mad.

Hvad skal vi synge traditionen

En anden tradition vi har er, at alle vælger én sang vi skal synge rundt om træet. Den store af de små valgte Skilemadinkaduu (staver man det så´n?), vi andre tog nogle traditionelle, og Banana valgte Elsa `Let it go´ (!?!?!). Efter et halvhjertet forsøg selv, tyede vi til Spotify, og således dansede vi om træet til `Let it go´ buldrende ud af Sonos, med en storsmilende (og dansende) Banana. Min mormor ville have elsket det (hende Banana er opkaldt efter). Min morfar? Not so much:-).

Gaverne blev åbnet, jeg fik bla. to smørskåle fra Helbak, gavekort, og den fineste fingerring fra Pureleaf af Bastian.

pc250072

Mandeltraditionen

Efter dans og gaver spiste vi det vi kunne af ris a la manden, hvor vi har den sidste lidt anderledes tradition. Vi har ikke kun én mandel i. Inspireret af Bastians familie, har vi mange mandler i. Og så gælder det om at få flest. Når ingen kan spise mere, går man bordet rundt og hvis man kan, lægger man én mandel op ad gangen. Indtil ingen kan lægge flere op. Så er det den med flest der får mandelgaven. Hvad man gør hvis det står lige? Pas, det har vi endnu ikke prøvet.

Omkring midnat sov alle, Banana bad selv om at komme i seng (????) “Mor? Maj e tat, du putte maj?”, den store nægtede at være træt, men sov efter 1 minut, og vi tog en rengøringstjans inden vi dejsede om.

En helt igennem dejlig juleaften.

Fortæl mig hvad I har af traditioner hjemme hos jer? Spiser I and eller flæskesteg? Har I både brune kartofler og de hvide? Danser I om træet? Har I julemand? Er mandelgaven altid en marcipangris?

 

Følg endelig mit daglige, helt almindelige liv, på... Instagram -hvor jeg laver en kongestory (sku du spørge fra nogen) ... Facebook ... Bloglovin

2 kommentarer

 • Heidi Kjeldgaard

  Nu er mine børn jo voksne – de 3 af dem i hvertfald . Så jeg har vist 26 års erfaring med at afholde juleaften. Men hos os i Sønderborg får vi både and og flæskesteg. Asparges kartofler og sukkerbrunede kartofler. Sovs af begge dele , rødkål , gammeldags hvidkål( en sønderjysk gudespise) og lune taffelchips . Vi spiser altid kun hovedretten , danser om juletræet, hvor vi alle vælger en sang, den yngste vælger først og så pakker vi gaver op. De 2 yngste finder på skift en gave under juletræet. Gaven bliver pakket op og beundret, før den næste gave findes.

  Når alle gaver er pakket op, får vi risalamande med lun kirsebærsovs. Mandelgaven kan være mange forskellige ting. Et spil, en dvd, chokolade mm. I år var det en stor æske chokolade .

  Så hygger vi med slik, frugt, kaffe, evt en portvin osv… børn leger med legesager og bliver puttet efterhånden som de er trætte til.

  Vi plejer at gå i kirke kl 15. Det elsker jeg . Vi nåede det ikke i år , desværre. Min mand sov efter nattevagt og jeg kunne ikke nå at blive færdig med det jeg skulle til kl 15. Men pyt nu med det. Det når vi næste år.

  Vi havde også besøg af julemanden. Naboens far er ansat som en af hulemændene i byen og han ankom “ i fuld ornat” sidst på eftermiddagen , til stor begejstring for min komme nevø.

  1. Juledag foregår i nattøj hele formiddagen , og så skal vi ud og gå en lang tur . Herefter hygger vi endnu en gang med slikfadet og den yngste som er 11 år ( og eneste hjemmeboede) hygger med nye legesager og bøger) jeg snupper sofaen med en god bog – i år fik jeg bla Ilkas arv i julegave . Så den er jeg startet på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Havning

   Hvor lyder det simpelthen som verdens bedste måde at holde jul på:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg elsker, at I skriver kommentarer til mine indlæg! Så SKRIV SKRIV SKRIV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

For ét år siden...-PRÆCIS! #billedspam