Jeg gør det squ! Står ved min regnormsrygrad og starter på House of Cards.

Forstå babygråden! Med det universelle hemmelige sprog!

 

babygraad
Vil du forstå din babys gråd?

Så kan du det nu. Jeg har altid været noget af en sprognørd! Jeg elsker ord, sprog og kommunikation, ikke mindst den usagte af slagsen! Da jeg så blev gravid med August, faldt jeg over en Youtube video fra Oprah (don´t judge me or ask me why). Men hold nu MAGLE nogle gode pointer. Efterfølgende har jeg testet lydende af på danske babyer, samt gravide kvinder, for at se om de kunne mærke en forskel ved at kende til lydende inden fødslen. Senest har jeg optrådt i Go´morgen Danmark med selvsamme. Og om ganske få dage, har jeg en artikel i GRAVID bladet med lydende.

Det er nemlig sådan at alle babyer, uanset køn, race, religion, højde, drøjde (you get it) har et Universelt Hemmeligt Sprog! Hvor sejt er dét lige?
Jeg er jo ikke bleg for sådan noget, så Bastian og jeg satte os for at forstå vores baby allerede få dage gammel.

Hvad gjorde vi?

Vi satte os ind i hvilke lyde der findes (se forklaring nedenfor) og hvad de betyder. Så lavede vi en oversigt, og hang den på køleren (se billede). I starten frekventerede vi listen pænt ofte, men til sidst nåede vi et punkt hvor vi kunne genkende August gråd allerede fra først hik. Og med supermands evner og lysets hast kunne vi imødekomme hans behov! And I kid you not. Jeg har efterfølgende (vi taler 2,5 år) ofte taget mig selv i at sidde i toget, og høre en baby græde `jeg er sulten gråden´ samtidig med at en desperat mor forsøgte at få ungen til at sove. Så jeg advarer jer, i bliver omvandrende baby whisperers!

Hvad får man ud af at lytte til baby?

Nu har jeg jo kun egne erfaringer at hive på, men jeg vil til enhver tid påstå at vi fik en temmelig rolig og velafbalanceret baby. Men kan man regne med andet? Det må da være bomben at føle sig hørt OG forstået! I know, det er sgu ikke altid det virker. Men hvis man kan ramme plet i første hug, 8 ud af 10 gange, er det skisme da en succes i sig selv! Og så skal vi heller ikke glemme at det bliver MEGET nemmere at være forældre. Og JOW, vi har også i desperation hoppet op og ned på en pilates bold sammen med nattens monstre for at få charmetrolden til at sove. BARE ROLIG, intet er perfekt. Heller ikke hos os.

Hvad betyder gråden?

Det er egentligt ret simpelt og ikke mindst logisk (min ingeniør hjerne elsker det!) at forstå baggrunden for lydende. Jeg har nedenfor lavet en oversigt med lyd, betydning, forklaring og løsning.

 1. NEEEEEEEEH/NAAAAAAAAH -> Jeg er MEGA SULTEN MOR OG FAR!
  1. Forklaring -> Lyden kommer fordi baby gør sig klar til at sutte på pat eller flaske og det gør den ved at presse tungen op i ganen. Prøv lige engang. Op med tungen i ganen og sig så `aaaaaah´, så vil jeg vædde med at du kommer til at sige NAAAAH!? YES?)
  2. Løsning -> PAT eller FLASKE!
 2. OOOOOOOOWH -> Jeg er MØG træt, hjælp mig lige med at falde i søvn MOR OG FAR!
  1. Forklaring -> Her starter den åbne lyd som et gab. Simple as that!
  2. Løsning -> Giv den bette ro, væk fra indtryk, stofble over hovedet og sov! Du kender dit barn bedst, whatever works to get them to sleep!
 3. EEEEEEEEEEEAIR -> Av for filan min mave, hjælp mig lige med at få den luft igennem MOR OG FAR!
  1. Forklaring -> Det lyder umiskendeligt meget som hvis man selv satte lyd på en genstridig prut der bare IKKE vil ud. Prøv det! ?Men gå lige i enerum først, bare et tip.
  2. Løsning -> Hjælp baby af med prut, tjek evt. dette indlæg med billeder der demonstrerer forskellige `skidestillinger´.
 4. Heh. Heh. Heh. -> Jeg ligger ad helvede til. Flyt mig MOR OG FAR! ?eller tjek min ble. TAK!
  1. Forklaring -> Lyden er kroppens refleks når huden er irriteret. Eksempelvis at man sveder eller det klør
  2. Løsning -> Skift ble, stilling, udsigt, jeg fryser, jeg sveder, etc.
 5. Eh. Eh. Eh. -> Bøvs mig af. NU! MOR OG FAR!
  1. Forklaring -> EH er kroppens automatiske refleks lyd, når der sidder noget og driller i halsen.
  2. Løsning -> Op på skulder med bebs, og få bøvset godt af.

Gode råd

 • Start så tidligt som muligt med at lave jeres egen oversigt over jeres babys sprog. Billedet er lavet med udgangspunkt i videoen. Når vores baby kommer til verden, vil vi også højst sandsynligt lave vores egen baby ordbog til pigebarnet.
 • Vigtig info er at man lytter efter lyden HELT i starten. For når baby først er SUPER hysterisk så kommer alle lyde ud i ét virvar og det kan være skide svært at skelne. Skulle det alligevel ske at baby når at køre sig selv op i det røde felt, før man får hørt efter. Så vil der altid være en dominerende lyd i den hysteriske gråd.
 • Husk, at på et tidspunkt udvikler baby eget sprog og glemmer den universelle kode, og så er det en helt anden snak.

Smarte Links:

Skriv endelig til mig hvis I har spørgsmål, eller optag og send lyd til mig så jeg kan høre jeres baby og hjælpe jer på vej.

Rigtig god dag og nyd nu jeres små ynglinge de er det fanme så kort tid. Små altså!

KNUS C

Følg og få updates på Karmamilli.dk:
Facebook ? Klik her
Instagram – Klik hér
Bloglovin? ? Klik her

 

Følg endelig mit daglige, helt almindelige liv, på... Instagram -hvor jeg laver en kongestory (sku du spørge fra nogen) ... Facebook ... Bloglovin

8 kommentarer

 • Lise

  Hej Karmamilli.
  Hvornår udvikler baby sin egen gråd? Min baby er 11 uger er den universelle gråd-kodeks udløbet?
  Mvh Lise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Havning

   Hej Lise, de lyde man kan forsøge at lytte efter hos baby, er oftest mest tydelige de første 12 uger. Herefter begynder de så småt at danne eget `sprog´. Så i princippet kan du stadig høre dem (hos din 11 uger gamle baby), men uanset, bare det at du er opmærksom på at din baby har forskellige signaler og lyde alt efter hvilket behov den har, er et stort skridt på vejen. Og stort tillykke! Kh Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kaj Sørensen

  Super god gået, søndag morgen, i go’morgenTV. Du taler et sprog der er til at forstå. blev inspireret, og googlede mig frem til din blog. Det er noget af en tidsrøver. PS jeg er 70,og mand.Dejligt at se, at familien trives. go’ vind fremover

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Havning

   Jamen HEJ KAJ! Hvor er det dog et vidunderligt friskt pust med en besked fra dig. Du, som jeg ellers ikke ville smide i mit primære segment. Det er ligemeget. Du er underholdt og jeg elsker læsere som dig, lige højt. Hvor er jeg glad for at mit indlæg i Go´Morgen Danmark fængede, og ikke mindst at du fandt ind på min blog. TUSIND TAK FOR VINDEN! Og lige over. Rigtig god søndag.
   KH Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Havning

   HOV OG TUSIND TAK FOR DE FLOTTE ROSENDE ORD! Jeg lapper dem i mig! TAK fra hjertet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] men hyggeligt var det! Tag et kig forbi Christinas blog og læs mere om hendes interesse for babysprog og tegn til […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg prøvede også med min første datter, med jeg ku ik finde ud af det, så god ide at skrive dem ned og hænge op, det vil jeg forsøge her med nr 2☺️ jeg kan så anbefalede babytegn, det har jeg haft stor succes med, hun lærte at kommunikerer med tegn fra hun var ca 9,5 måned, det er ret fedt og mega nuttet at se de der små hænder vifte rundt og så ved man fx at barnet er tørstig

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • karmamilli

   SUPER input Kamilla. Og glæder mig helt vildt til at høre om det funger med nr. 2:-). Vi kørte os´ tegnsprog med August, og skal helt sikkert gøre det igen. Har allerede lagt i kakkelovnen til et indlæg om det:-). Hav en DEJLIG DEJLIG aften.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg elsker, at I skriver kommentarer til mine indlæg! Så SKRIV SKRIV SKRIV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg gør det squ! Står ved min regnormsrygrad og starter på House of Cards.