Min datter er en trøffelgris

En komplet Madrid guide -tips til storbyferien

guide-collage

“Yo quiero una cerveza con limón!”

Den sætning jeg har sagt oftest, den forgangne uge. Det kaldes også en Clara con limón, og består af halvt øl, halvt citronsodavand. Det er ultra friskt, og smager drøngodt i solen på én af Madrids hundredevis af pladser. Sammen med en tallerken Jamon Ibérico, og en håndfuld croquettas, er det for mig, indbegrebet af Madrid.

Jeg har efterhånden besøgt alle storbyer i Europa, og Madrid vil altid være min favorit. Jeg er helt bestemt farvet af, at jeg har boet lige syd for byen i 1 år, tilbage i 2002. Farvet eller ej, Madrid er en perle, en sleben diamant, der står i skyggen af byer med Eiffeltårne og Colloseum´er. Og den bør være på alles bucketliste.

I denne omgang var vi i Madrid i 4 overnatninger. Jeg har derfor tænkt at give jer en guide, bygget op omkring vores program, krydret med TIPs undervejs. På forhånd undskyld længden, kan anbefale at man evt. printer indlæget ud, og tager det med på rejsen. Eller giver det i gave til den man skal rejse med.

Torsdag (landede kl. 15):
Puerta Del Sol – Plaza Mayor – Palacio Real

HOTEL: Checkede vi ind på Hotel `Petit Palace Cliper´. Det ligger tosset godt, 3 min. gang fra det centrale Puerta Del Sol, Plaza Mayor, og den store Gran Vía. Det er næsten umuligt at bo mere centralt. Værelserne var udemærkede, morgemaden var super god, betjeningen var sød, og der var pænt og rent. Dog boede vi i stueetagen, så vi undgik ikke larm fra gaden om natten. Men ikke noget der ikke kunne klares med et par ørepropper. Alternativt kan man spørge om et værelse højere oppe ved booking. Vi gav i alt, for 4 overnatninger, godt 4000dkr.

Vi fik et kort på hotellet, og trissede ned og nød den store åbne plads, der altid emmer af liv, Puerta Del Sol. Her kan man i øvrigt finde dét punkt i Spanien, hvor der er præcis lige langt til kysten mod vest, og kysten mod øst. Punktet er en metalplade i fortovet lige ud for politistationens hovedindgang.

Herfra begav vi os hen på den smukke Plaza Mayor, hvor vi fandt en god plads i solen, købte en clara con limón, croquettas, og Jamon Ibérico (den er tanden bedre end Jamon Serrano). Vær opmærksom på at priserne er TOSSET høje på Plaza Mayor, og man kan snildt finde andre, meget billigere cafeér udenfor pladsen.

Vi forlod den gamle plads, og gik igennem små hyggelige gader ned imod Palacio Real, hvor vi fik en SMUK solnedgang over landskabet. Paladset ligger på et højdedrag, og har den smukkeste udsigt ud af Madrid, med bjergene i baggrunden.

Vi satte kurs imod hjem, igennem den fine plads med springvandet der ligger foran Paladset, og op forbi Teatro Real.

Fredag:
Reina Sofia – Atocha – Retiro – Circulo Bella Artes

Reina Sofia - Atocha - Bella Artes

Reina Sofia – Atocha – Bella Artes

Første stop var, Museo del Reina Sofia. Hvor et must see er Picassos meget følelsesladede maleri, El Guernica, der skildrer bombningen af den lille uskyldige by Guernica. Oprindeligt havde kongefamilien bestilt et maleri af en tyrefægtning, men Picasso blev så provokeret af Franco og Hitlers hovedløse bombning, at han overmalede tyrefægtningen og i stedet lavede et sindssygt kraftfuldt maleri kaldet Guernica. TIP: Start enten tidlig morgen, eller sen eftermiddag (i hverdage) med at se det, da der ellers kan være en timelang kø ind til selve maleriet. Det er et trækplaster både for turister og skoleklasser.

Vi købte en sandwich og en cola, og satte os på pladsen foran Reina Sofia i solen, og nød stemningen.

Herfra gik vi 200m hen til Madrids smukke hovedbanegård, Atocha. Og gik indenfor i hallen med det buede tag. Herinde finder man en kæmpe grøn oase, en slags mini indendørspark, der slutter i en skildpaddedam.

Vi gik videre op i midten af den smukke Paseo del Prado, og krydsede ind i Retiro Parken. Her fandt vi en dejlig café med udsigt til den store smukke sø. Vi fik en kop skøn kaffe og en varm chokolade muffin i solen, førend vi gik en tur rundt i parken og så Palacio del Velazquez, og Palacio del Cristal.

El Retiro Parque

El Retiro Parque

På ruten hjem fandt vi et hemmeligt og super godt sted, Circulo Bella Artes, hedder det. Det er en skybar, og for 4 euro kan man komme op i toppen på deres tagterrasse og få et betagende 360 grader kig udover hele Madrid. TIP: Tag derop inden solen går ned, og få en smuk solnedgang.

Lørdag:
Segovia – La Paella

Vi tog metro no. 1 fra Gran Vía til Charmatin, det tager ca. 20 min. Hér købte vi billetter til Segovia (kan iøvrigt anbefale at læse dette link om Segivas hemmelighed, skrevet af La Danesa). Hvis muligt så køb billetten til opturen med det der hedder El Renfe, det tager 1 time og 50 min. Tilgengæld får man en SMUK togtur op igennem bjergene. På hjemturen kan man, hvis man synes det er sjovt at køre i de nye hurtigtoge, booke billet til sådan ét hjem. Det hedder AVE, og tager kun 20-30 min., da det kan køre op til 320km/t.
OBS: Vær dog opmærksom på at I skal med en taxa eller bus fra Segovia centrum og ud til Estacion del AVE, da den grundet specialskinnerne ligger lidt udenfor byen. AVE kører i en tunnel igennem bjergene, så der er begrænset udsigt, og den koster dobbelt op af El Renfe (cirka). FUN FACT: De tyre der står på de marker man kører forbi på turen, er de tyre der bruges til tyrefægtning. De lever dér hele deres liv, uden at se en mand til fods, inden de skal i manegen.

I Segovia så vi den mystiske Akvædukt, som ingen ved hvorfor blev bygget, eller hvordan den blev bygget, den enorme katedral, samt Alcázar Borgen, som man mener at Disney lod sig inspirere af, da han kreerede deres varetegn.

Retur fra Segovia, tog vi Metro til Puerta del Sol, og gik herfra ned til kongepaladset, og så udsigten endnu engang. Hvorefter vi spiste en meget lækker og typisk spansk paella på en hemmelig lille restaurant der hedder La Paella. Restauranten ligger gemt af vejen bag Teatro Real, udefra syner det lukket og indgangen finder man ved at gå ind igennem en port. Personalet har været der i de sidste 20 år, og stedet har, kan man se på væggen, været besøgt af mange store personligheder. Der er nærmest ingen turister, og man får en fornemmelse af at det er hér spanierne går ud og spiser, når de skal spise rigtig lækker Paella. Vi bestilte en Paella Mixta, der er en blanding imellem kylling og skaldyr. Tjeneren gjorde os opmærksomme på at det tog en halv time, og serverede nogle lækre oliven og to glas kolde (frugtige) glas hvidvin. Omtrent 30 min. efter, kom han ind med en stor pande og viste os vores færdige paella, hvorefter han på et lille bord fordelte den på to tallerkener.

Segovia

Segovia

Søndag:
El Rastro – Prado – Caixa Forum – Bedste Tapas – Flamenco 

Tidligt oppe, og stilede direkte ned i Latinerkvarteret for at opleve El Rastro. Et kæmpe marked der forgrener sig hver søndag, rundt i Latinerkvarterets gader. Jeg kan anbefale at man starter `bagfra´, og langsomt arbejder sig opad igennem markedets hovedgade. Vi købte lidt souvenirs til ungerne, i form af et par Flamenco sko til Banansen, og en t-shirt til Sjargo (som banansen kalder sin bror). Det var ikke så meget for shoppingen vi var der, men mere for oplevelsen. TIP: Oppe for enden fandt vi en lækker lille kaffe bar, hvor vi bestilte to virkelig gode Cafe Latte Gigante (2,5 euro) to go, og 3 lækre croissanter til 1,5 euro. Vi tog dem med os 50 m. ned ad gaden til et lille blomstertorv, hvor vi satte os på en bænk i solen, duftede til smukke blomster og nød vores kaffe og croissant.

Vi fortsatte på El Prado, der er endnu et must see museum. Det er sindssygt stort, og ikke engang rutinerede museumsgængere, kan rumme så meget på én gang. TIP: Jeg vil dog sige at man BØR se følgende: Start med Goyas malerier af kongefamilien, og bemærk hvor seriøse de alle ser ud i ansigterne. Tag derefter Goyas malerier af bønderne, og bemærk hvor løsslupne og tilfredse de alle ser ud. Slut Goya af med han dystre Pinturas Negras (sorte malerier), der er de værker han malede udenfor bestilling, men som udelukkende skildrer hans inderste følelser. Husk også at se hans Nøgne Maya, som oprindeligt var et royalt bestilingsarbejde, men hvor de blev så forargede over at han havde malet hende nøgen, at de bad ham om at lave et nyt. Det gjorde han så. En komplet kopi, nu med en tynd kjole på. De to malerier hænger i dag lige ved siden af hinanden. Og vil man det virkelig gerne, så er det som om man kan tyde ud af den påklædte Mayas øjne, at hun er ude på noget. Hendes kinder blusser røde og hun har et frækt glimt i øjet. Muligvis Goyas helt egen måde at protestere på. Kan man klare mere, så er Velázquez og Rembrandt også et kig værd.

Vi gik fra Prado ned af Paseo del Prado til Caixa Forum. Det var helt tilfældigt vi landede dér, men det får min varmeste anbefalinger. Det er en tussegammel bygning der er blevet renoveret, på en fantastisk måde. Hele bygningen ligner den svæver, facaden er den oprindelige, og på toppen er der monteret et kæmpe gitter af rustent jern. Man kan gå gratis ind i bygningen som, uden tvivl, er et besøg værd. Den indeholder en hyggelig museums shop, og en smuk trappe. Klods op ad Caixa er en stor facade men en kæmpe hængende have. Den er simpelthen dækket af grønne planter fra bund til top.

Herfra gik vi tilbage imod Puerta del Sol til området omkring Plaza St. Ana. Det er Madrids ABSOLUT bedste tapas område. Og gør jer selv en tjeneste, gå ind på nogle af de hyggelige barer og se interiøret. Det er så fint, og så autentisk, og så spansk. Jeg kan anbefale at man prøver at spise Mejillones (muslinger) på baren La Ría ” mejillonería el Pasaje” der ligger i Pje. Matheu.

Vi smuttede efter maden hen på Villa-Rosa, der er et sindssygt smukt og vældig autentisk Flamenco sted. Stedet blev i gamle dage brugt af de kongelige som en slags luksusbordel, hvor de tog ned og hyggede sig med god vin og damer. De har Flamenco show hver dag kl. 20.30 og 22.30. TIP: reservér pladser tidligere på dagen eller online, for at få gode pladser. En perfekt måde at slutte en perfekt ferie af på. Et fantastisk show, med kraftfulde og virkeligt dygtige dansere, som formår at få Spanien helt ind under huden på én. Selv tilbageholdne danskere kan ikke holde højlydt hujen og stampen i gulvet tilbage til sidst. Det er VIRKELIG et besøg værd.

El Rastro - Caixa Forum - Mejillones - Villa Rosa Flamenco

El Rastro – Caixa Forum – Mejillones – Villa Rosa Flamenco

Mandag:
Shopping – Retur til Danmark

Vores fly tilbage til Danmark gik kl 16. Så vi tilbragte formiddagen med shopping og en god kaffe og lidt lækker Jamon på en café i solen.

BONUS TIPS

Bonus TIP 1: Skal man have skinke med hjem, så find et godt supermarked. Der findes som regel ét i bunden af El Corte De Inglés. Søg hen til slagterafdelingen, få evt. smagsprøver så I vælger den I bedst kan lide, og bed dem om at vacuumpakke det. Så holder det bedre til flyrejsen hjem. Ibérico er iøvrigt lige tanden bedre en Serrano.

Bonus TIP 2: Hav altid et kort over byen og en kuglepen med dig. Når I går rundt i Madrids gader vil I sikkert, og ofte, støde på hyggelige butikker I tænker ”hér skal vi lige ind, inden vi rejser hjem”, og så går I videre. Og glemmer alt om i hvilken én af de små gader I fandt den hyggelige lille butik. Så brug kort og kuglepen, og kryds stedet af. Kan i øvrigt med fordel bruges på andre storbyrejser.

Har I andre fede tips til Madrid? Så smid dem endelig i kommentar feltet. Og ellers hav en SKØN SKØN TUR!!!! Og hils.

Hasta Luego

 

Følg endelig mit daglige, helt almindelige liv, på... Instagram -hvor jeg laver en kongestory (sku du spørge fra nogen) ... Facebook ... Bloglovin

2 kommentarer

 • Emelie

  Hej Christina!
  Var I afsted med børn?
  Vi skal til Madrid med søn på 10 mdr her til april. Mon det kan anbefales? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Havning

   Nej har ikke været med Madrid endnu med børn (ville dog gerne) tænker det er RET børnevenligt. Har du brug for fifs til det specifikt?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg elsker, at I skriver kommentarer til mine indlæg! Så SKRIV SKRIV SKRIV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min datter er en trøffelgris