Tirsdags Tip: Vores erfaring med babytegn

DSC_0561Historien om første gang August brugte babytegn: August græder, han er 10 mdr. Klokken er 2.00 om natten. Jeg vælter ud af sengen. Fortumlet som man er, på den side af midnat. Stavrer op ad trappen, navigerer rundt om kogeø, lego og farvestrålende legetøj. Ind på hans værelse. Lille søde August sidder i sin tremmeseng. Han er opløst af gråd. Ulykkelig. Han kigger på mig og løfter sin lille hånd. Ikke for at komme op. Han løfter sin lille hånd. Knytter den lille næve. Åbner den. Knytter den igen. Og åbner den. Sådan bliver han ved.

Han er tørstig.

"Såååå lille skat. Du er tørstig. Hér, drik lidt vand!" Jeg holder den lille plastikkop med vand op til hans mund, og hælder forsigtigt. Han stopper med at græde. Han griber fat om koppen med begge sine små tykke baby hænder. Og drikker. Jeg elsker lyden af den lille mund og hals når de synker så fint i symbiose. Hans hænder slipper taget. Og han lader sig falde bagover ned i sengen igen. Jeg famler efter sutten og får den stukket i munden på ham. Han lukker øjnene. Jeg bliver lidt ved hans side. Han sover trygt igen. Jeg trisser tilbage i seng. Putter mig under dynen. Og smiler! Det er første gang at August har brugt tegnet for drikke! Jeg er henrykt! Det virker! Før i tiden ville jeg have forsøgt tusind ting. Jeg havde måske stukket sut ind nogle gange. Når det ikke havde virket, havde jeg taget ham op og gyngende vandret rundt på værelset og sunget Rasmus Seebachs `Under stjernerne på himlen´. Kun for at frustrere barnet endnu mere. Han er jo tørstig! Det kunne hurtigt tage en halv time. I dag tog det 5 min. Jeg er glad! Hvornår startede vi? Vi startede op med baby tegn med begge børn da de var 6 måneder. Man kan sagtens starte senere. For os faldt det bare naturligt at begynde samtidig med, at den faste føde blev introduceret. Og så var det os mest for at få indarbejdet det i de voksnes rutiner. Vi startede ud med 1 tegn ad gangen i nedestående rækkefølge. Derefter fyldte vi på hvad der passede

Drikke/tørstig: Åbne lukke hånden. Det er et af de mest simple tegn, og oftest det tegn baby bruger først. Jeg har faktisk set flere babyer i 7 mdr.´s alderen (der ikke nødvendigvis bruger babytegn) der har det som refleks. Så hvis man som voksen formår at koble drikke, ved at tilbyde det hver gang baby laver tegnet. Så har vi at gøre med Pavlovs hunde. På et tidspunkt vil baby forstå, at hver gang de åbner og lukker hånden, vil de få tilbudt drikke.

Færdig: Begge hænder op ved siden af hovedet og ryste dem. Vi har lavet vores eget, da dette var nemmere for August at lave, end det de bla. bruger i babysigning.

Mere: Hold venstre hånd flad og prik med højre pegefinger i den.

Hjælp mig: Bank med flade hænder på brystkassen. At blive frustreret over en legoklods der ikke vil som man selv havde tænkt sig, er daglig kost for et barn på halvandet. At kunne bede om hjælp er én af de vigtigste egenskaber man som menneske kan lære. Vi opprioriterede at lære August hjælpe tegnet, både for at undgå frustrationsskriget. Men også for at lære ham en vigtig lektie i livet. `Spørg om hjælp. Det er OK!´

TIPS:
  • GIV IKKE OP. Det skal nok komme. Nogle starter ved 10 mdr (få før), andre ved 1 år eller senere.
  • Vær´ konsekvent. Lav tegnet hver gang. Men stop ikke hvis du glemmer det i ny og næ. Det gør vi også.
  • Start i det små. Introducér ganske få tegn til at starte med. Måske kun ét. Tænk på at babyer skal lære 1 milliard ting (kravle, gå, lytte, løfte ting, banke, spise, etc.), så husk at efterlade plads til det i den lille hjerne. Talemåden `at slå et for stort brød op´, passer i virkeligheden meget godt hér.
  • Husk ALTID at sige ordet samtidig med tegnet. Målet er jo at barnet skal få sit sprog.
  • Hæng de tegn op på køleskabet som I bruger. Vi fulgte et tip fra en veninde og købte en plakat hér, som jeg klippede ud (se billede) og laminerede. Vi bruger så ikke præcis de tegn de bruger, det skal man bare lige være opmærksom på. Vi har bare alignet os imellem.
  • Hvis baby passes ofte er det en god idé at alliere sig med dem der passer. Det kan være en dagpleje eller en bedsteforældre.
  • Når først baby har knækket `tegn´ nødden (so to speak), så kommer de næste tegn lidt nemmere. Vi endte med at August kunne 26 tegn (heriblandt, en masse dyr og hans selvopfundne tegn for Kirsten -tøj kaninen I ved).
  • Beslut hvad I vil bruge tegnene til. Vi fokuserede mest på behov og ting der ikke kunne udtrykkes bare ved at pege. Dvs. vi ønskede at lære ham tegn som tørstig, mere, færdig, hjælp, sulten, sut, Kirsten, og en helvedes masse dyr. Det sidste fordi børn ELSKER dyr og pege på dem og `tale´ om dem. Og så er det meget rart at vide at det er FUGLEN der er omdrejningspunkt.
Myth busters:
  • Begynder mit barn at tale senere?: Ikke hos os. August startede temmelig tidligt på sproget. Han var vel omkring 1,5. Dét til trods for at han er dreng (de udvikler sproget senere end piger).
  • Får de et dårligere sprog?: Nope, heller ikke hér. August har som mange andre børn svært ved s og t. Men ellers får vi ofte at vide at han er meget nem at forstå. Og altid har været det.
Hvorfor bruge babytegn?
  • Vi har haft vældig få frustationer over kommunikationen. Skrige alderen har han aldrig haft. Jow nu. Men det har vist noget med trodsalderen at gøre. For udtrykke sig vha. ord, det kan han sagtens.
  • Vi har, synes vi selv, haft en meget tryg baby der har følt sig forstået. Og det er jo rigtig nok. Vi har forstået ham.
  • En baby der sjældent græd. Vi har jo ikke noget sammenligningsgrundlag. Vi aner ikke hvordan det havde været uden tegnene. Men han har iallefald ikke grædt ret meget.
Ville vi gøre det igen? JA FOR HELVEDE!!! Vi er allerede i fuld gang med drikke tegnet med Anna. Og jeg bilder mig ind at hun nu forstår hvad der skal ske når jeg viser hende det. Håber I kan bruge det derude. Har I spørgsmål? Så skriv ENDELIG til mig, jeg skal selvfølgelig nok svare. Og så syntes jeg det kunne være sjovt at høre jeres erfaringer. Gode som dårlige:-) Rigtig god tirsdag. Nu vil vi smutte til prøvetime i pardans på Pejsegården. Wish us luck. Næste tirsdag kommer der i øvrigt et super godt tip til hvordan man kan lave en billig og super fed kalendergave løsning til ungerne. Stay tuned. Som man siger. Klem Mama C p.s. Så sad jeg lige og surfede lidt rundt inde på babysigning.dk. Jeg hverken kender dem eller får noget som helst for at nævne dem hér. Men de havde nogle bulletpoints med hvad forskning siger om babytegn. Dem synes jeg til gengæld var meget relevante til indlægget.
  • Stimulerer barnets sproglige udvikling
  • Giver barnet mulighed for at udtrykke sine følelser, ønker og behov
  • Mindsker frustrationer som opstår når man ikke bliver forstået
  • Giver højere IQ
  • Øger barnets selvværd
  • Styrker båndet mellem forælder og barn