Piktogrammer til små børn -en seriøs hjælp til selvhjælp!

Phototastic-07-03-2015_7e6f68e9-ede1-4f7f-9c32-f0bbeb9df8c1(2)Piktogrammer, hvor frækt! Eller det kan være frækt, bevares. Men det er altså ikke dem vi skal tale om i dag. Vi bruger alle piktogrammer, hver dag, over det hele. Vi lever faktisk i en verden der bombarderer os med dem, og jeg sværger på, at vi ikke ville kunne leve uden dem på en tur til Japan (ja, ja, medmindre man ER japaner, eller mestrer det seje sprog).

Et Piktogram er det symbol der hjælper os med at finde vej til dametoilettet (såfremt man er en dame, så klart), men det er også dét der viser os at dét hér græs er SÅ fint, at det må man bestemt ikke træde på!?!? -Noget jeg personligt aldrig selv har forstået, da slet ikke i DK, hvor græs jo nærmest er ukrudt. Dét er Piktogrammer.

Vi har indført det herhjemme -hvordan?: Vi har som forsøg, indført det herhjemme. Altså ikke herre/dame toiletter, og haven må man nu også gerne betræde. Men August fik konsekvent nej-hat på ved samtlige overgange. Som de fleste andre børn i trodsalderen, I believe. Se meget gerne mit indlæg om selvsamme emne hér. Og jeg synes da ikke I skal snydes for hvordan det går. Og hvad jeg i øvrigt gjorde.

Vi har gjort det såre simpelt, og derfor valgt at lave en lille kort piktogram serie af vores morgener og aftener, samt 2 billeder ved toilettet, der husker ham på at vaske hænder. Børn er jo forskellige, så nogen har muligvis brug for at få skåret enkelte situationer endnu mere ud i pap (eks. en badesituation, der bliver penslet ud i tøj af, op i badet, vaske hår, tørre sig, tøj på). Men start i de store linier, så kan man altid se om der stadig er aktiviteter der driller.

Vi gør så sådan at hver aften inden de voksne går i seng, hænger vi morgenrutinen op på køleren. Og ditto hver eftermiddag..., således at der kun hænger én rutine ad gangen. Vi prøvede til at starte med begge rutiner (altså morgen og aften, jvf billede), men det forvirrede den lille mand, der så spurgte om vi skulle have aftensmad kl 8.00 om morgenen.

Når han så vågner, så beder vi ham om selv at gå op og tjekke hvad det er vi skal. Og hver gang vi så skal noget nyt, så spørger vi ham igen. Simple as that.

Resultatet efter 2 dage med billederne er overraskende: August går meget op i dem, og når vi skal spise henter han spise billedet og tager det med til maden. Og han viser stolt frem når vi får gæster.

Jeg tror på at, hvis han er ligeså visuelt tænkende som sin far og mor, så er det her en kæmpe hjælp til den lille hjerne. Man kan jo for filan heller ikke forvente at han kan huske alt allerede. Baby steps, you know. Når vi så har været dygtige (og her taler jeg om de voksne) til at holde os til den samme rutine, udfra piktogrammerne, længe nok. Så er jeg ikke i tvivl om at de vil sidde på rygraden af charmetrolden og frigøre hjerneceller og -aktivitet til at lære nye ting! BUM!

Hvordan lavede jeg dem? Jeg spurgte min søde svigermor (qua sin baggrund i folkeskolen) om hun kendte til steder hvor man kan finde gode piktogrammer. Hun gav mig dette link og jeg downloadede gratis ca. 2000 piktogrammer. Don´t worry, vi har selv kun brugt 10. Kan anbefale at man kigger under mappen kategorier, lidt nemmere at arbejde med. Jeg udvalgte dem jeg skulle bruge og printede i passende størrelse. For underholdningens skyld, har jeg også farvelagt dem, så de ikke så ALT for kedelige ud for en knægt på 2,5. Hér kan man med fordel inddrage barnet selv... Men nu gider charmetrolden herhjemme sjældent at tegne. Derudover har jeg investeret 198,- i en laminerings maskine fra Bilka, med dét faktum i baghovedet at jeg senere skal laminere babytegn kortene også. Og så ELSKER jeg at laminere ting! Man er vel ingeniør. På toppen af kransekagen, fandt jeg i Panduro til ca. 50dkr, 5m selvklæbende magnettape (anede ikke sådan noget fandtes!), som jeg så har sat 3 strimler af, på bagsiden af hvert piktogram.

Hvilke billeder har jeg valgt? Vores morgen: Morgenmad, tøj på, børste tænder, overtøj, vuggestue Vores aften: Aftensmad, nogle gange bad, nattøj på, børste tænder, godnathistorie. Toilette: Sidde på toilet, vaske hænder

Jeg håber I kan bruge det, kan iallefald VARMT anbefales, om ikke andet at give det et forsøg. Og bor man i nærheden af Brønshøj, låner jeg også gerne lamineringsmaskine ud.

Skriv endelig til mig med spørgsmål, og eller input til andre emner jeg skal teste eller tage op.

Og hav så en LABER LØRDAG! Drik en sjus for mig og dans en enkelt dans (eller 5).

Christina

Følg og få updates på Karmamilli.dk: Facebook ? Klik her Instagram - Klik hér Bloglovin? ? Klik her