En dejlig formiddag i Ørstedsparken og X-factor finale!

Hvad er Heksebørn? -Et interview af Anja.

anja3

Anja er den kvinde I ser på billedet ovenfor. Anja, der solgte alt hvad hun ejede, opsagde lejligheden og flyttede til Afrika. For at gøre en forskel for udsatte og torturerede heksebørn. Anja der på blot én nat blev verdenskendt med lige præcis dét billede. Billedet af Hope som hun reddede og tog til sig. Jeg mødte Anja da vi var i Aftenshowet, og med ét blev jeg hendes største fan. Hun rummer kun godt i sig!Jeg har fået den ære at stille Anja 11 spørgsmål. Så vil I vide hvad Heksebørn er? Hvad der fik Anja til at sælge alt og rejse? Hvornår hun sidst var bange? Og hvad der gør hende lykkelig? Læs med hér!

Hvor bor du lige nu?

Jeg bor både i Danmark og i Nigeria 50/50 og når vi er i Danmark bor min søn og jeg i en kælder hos en familie i Hasle ved Aarhus hvor vi har et lille værelse. I Nigeria bor vi på børnehjemmet sammen med farmand og selvf. alle børnene og de ansatte <3.

Hvad fik dig til at flytte til Afrika?

Lige siden jeg var helt lille har jeg haft en stor fascination af Afrika. Min mor som arbejdede på et plejehjem i mere end 25 år sagde altid til min tvillingesøster og jeg, at vi skal huske at tænke på børn i Afrika der sulter hvis vi ikke spiste vores aftensmad op. Hun sagde også at vi bliver forhåbentlig allesammen gamle en dag, så vi skal huske at passe godt på hinanden. Jeg har arvet min mors omsorgsgen ved at se hende passe ældre mennesker og tanken om Afrika og det at gøre en forskel er drømme som jeg har haft siden jeg var lille. Min mor døde da jeg var 23 år af kræft og hendes død var en meget svær sorg at komme igennem og jeg følte efterfølgende at jeg ikke rigtig kunne finde ro i tilværelsen. Da jeg blev omkring de 30 år tænkte jeg at det var nu eller aldrig. Jeg ville følge min drøm. Drømmen om Afrika og gøre en forskel. Jeg opsagde derfor mit arbejde som butikschef i en tøjbutik i Aarhus, solgte alt hvad jeg ejede (at skille sig af med materielle ting var en kæmpe befrielse ) og så rejste jeg til Malawi som blev mit første møde med Afrika. I Malawi fandt jeg de børn som min mor altid havde fortalt om. De børn der sultede og de børn som havde brug for hjælp. I Malawi fandt jeg den ro jeg havde søgt efter siden min mor døde, og jeg fandt ud af hvad det var jeg ville resten af mit liv, nemlig at hjælpe afrikanske børn.

Hvad er heksebørn?

Hekseanklager er et stigende problem i mange afrikanske lande, specielt i Nigeria. Årsagerne til hekseanklagerne kan være pga. død og sygdom i familien. Det kan være en fejlslagen høst, fyringer eller barnløshed. Ifølge traditionel afrikansk tro har alting en overnaturlig årsag, og det er oftes børn der bliver gjort til syndebukke. Dermed bliver de “heksebørn”.

Hvordan mødte du din mand?

Jeg mødte min mand for 3 år siden på et børnehjem i Nigeria hvor jeg kom for at hjælpe og hvor han arbejdede. Det var et børnehjem for såkaldte “heksebørn”. Efter 1 år valgte vi at etablere vores eget børnehjem som vi nu har haft sammen i 2 år.

anja


Vil du blive boende i Nigeria?

Ja, jeg bliver boende i Nigeria. Jeg vil også opleve andre afrikanske lande. Har boet både i Malawi og Tanzania, men mit hjem er blevet Nigeria. Min søn er halv nigerianer og har halvdelen af hans familie i Nigeria. Min søns rødder er i Nigeria.

 

Hvad har gjort størst indtryk på dig de seneste 5 år?

At blive gravid og føde mit første barn er det største indtryk! At blive mor er det vildeste! Det hårdeste, men den mest vidunderlige oplevelse i mit liv! Jeg kan slet ikke forestille mig at jeg før har kunnet leve et liv uden min søn! 🙂

anja4


Hvornår græd du sidst?

Jeg græd sidst for 2 måneder siden hvor jeg rejste fra Nigeria tilbage til Danmark og skulle sige farvel til alle børnene. Det er hårdt hver eneste gang at skulle forlade dem også selvom de og jeg ved at det kun er et “på gensyn” da de ved jeg kommer tilbage. Men det er hårdt for dem og når de begynder at græde kan jeg heller ikke holde tårerne tilbage.

Hvornår var du sidst bange?

Jeg kan faktisk ikke huske hvornår jeg sidst var bange. Jeg kan huske at jeg i Nigeria for 2 måneder siden blev en smule utryg da hele verden lige pludselig havde øjnene rettet imod mig og mit arbejde efter redningen af lille Hope. Jeg gik fra at være semi kendt i bare lille Danmark til at være verdenskendt over én nat! Det gjorde mig faktisk en smule utryg.

Hvad gør dig lykkelig?

Min søn gør mig lykkelig. Børnene på mit børnehjem gør mig lykkelig. Min mand og vores team gør mig lykkelig. Min familie i Danmark gør mig lykkelig.

Hvem er dit forbillede?

Min mor er mit forbillede. Hun var alene med 3 børn. Arbejdede på et plejehjem. Spillede badminton på semi højt plan. Spillede skuespil og var meget aktiv som frivillig og konstant i bevægelse og var samtidig en fantastisk mor med overskud der knoklede for at give hendes børn hvad andre børn også fik selvom hun var alene og ikke havde mange penge at gøre med. Det mærkede vi slet ikke. Hun var en stærk kvinde. Selvstændig og var ikke bange for noget. Og så var hun kærlig og meget omsorgsfuld.


Hvad er dit næste projekt?

DINNødhjælp er i gang med at bygge et nyt børnehjem i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser. Jeg købte en jord i Nigeria sidste år. En jord på næsten 3 hektar. Kæmpe stor jord og det nye børnehjem vi bygger bliver meget stort. Vi skal også bygge en sundhedsklinik og meget mere. Projektet bliver mit livsprojekt. DINNødhjælps arbejde vil altid være i Nigeria. Der er mange børn der har brug for vores hjælp. Ca. 10.000 børn om året bliver tortureret og slået ihjel pga. den gamle overtro. Det er en kamp der tager mange år at besejre, så der bliver som sådan ikke et nyt projekt. Livsprojektet er for evigt at skulle hjælpe “Afrikas heksebørn”.

ANJA! Du er én af de sejeste mennesker jeg nogensinde har mødt! Og jeg er stolt, beæret og ufattelig glad for at jeg skulle møde dig den aften i DR. TAK!

Anja og mig

Håber I kunne lide det. Jeg selv både kneb en tåre, fik gåsehud, og en klump i halsen over hendes svar. Bare flere var halvt så seje som hende, så ville verden være et bedre sted! Besøg gerne hendes side www.dinnoedhjaelp.dk, hvor man kan se mere og støtte op om hendes projekt. Eller find hende på Facebook.

Kæmpe klem Mama C

p.s. Iøvrigt er Børn i Byen prisen lige skudt igang, med en helt ny kategori: Årets frivillige ildsjæl. Jeg har givet Anja min stemme. UDEN TVIVL!Så hvis I vil nominere Anja sammen med mig? Kan I gøre det hér.  Man kan os nominere alt muligt andet, bla. bedste blog, bedste børneevent, bedste børneteater, etc.

3 kommentarer

 • Dulce

  Anja. Eu ti amo, voce e maravilhosa , eu tinha lido sobre seu trabalho numa revista, o trabalho que vc faz nao e pra qualquer um nao, sao poucos que tem a sua forca, a sua coragem. Vc e um anjo meu bem. Um anjo enviado para salvar essas criancas. Eu ti amo por isso. Um abraco e muita sorte na sua vida.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jill

  Super fedt interview. <3 Du er også bare så pisse sej Christina.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Havning

   Tak er os selv HELT pjattet med det. Hun er VIRKELIG en stjerne i mine øjne!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Jeg elsker, at I skriver kommentarer til mine indlæg! Så SKRIV SKRIV SKRIV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En dejlig formiddag i Ørstedsparken og X-factor finale!