Prisoverrækkelse i Rundetårn og bloggerhygge på Illum Rooftop

Gæsteindlæg: Om babytegn og Tegn til Tale, v. Nina med 26 års erfaring

babytegn

Det kommer næppe bag på nogen at jeg går op i kommunikation med mine børn. Helt fra den spæde start med afkodning af deres gråd. Og senere ved at introducere dem for babytegn, eller Tegn Til Tale (TTT).

Idag skal det handle om det sidste. Babytegn eller Tegn Til Tale. Som det også kaldes.

Vi er nemlig så svineheldige at der i Augusts institution, er en stue med vidunderlige børn, med bla. Downs. De er lidt senere i udviklingen og derfor kræver de også ekstra personale og hjælp. De er færre på stuen, og flere voksne. Og så bruger de AKTIVT Tegn Til Tale hver dag. Hvilket smitter herligt af på de andre børn i institutionen.

Én af de pædagoger har arbejdet med Tegn Til Tale i 26 år. Hun har derfor jævnt meget erfaring at trække på. Hun hedder Nina. Og hun er én af de sødeste jeg kender.

En dag fangede jeg hende på legepladsen. Og over en sandkage spurgte jeg om ikke hun havde lyst til, med sine professionelle briller, at skrive et gæsteindlæg til min blog.

Dét ville hun vældig gerne! Så hér får I hende. Søde Nina. Og hendes ord om hvad Tegn Til Tale, gør, kan gøre, hvordan det virker, og hvornår man bør bruge det. God læselyst!

trommenina

Et nyfødt barn kommunikerer nonverbalt fra fødslen af med gråd og pludren, jeg synes sagtens man kan begynde med Tegn til Tale (TTT) tidligt, selvom flere mener, det først er ved 6-mdr alderen man skal gå igang.
Det tager lang tid, og en stor tålmodighed, hvert ord/tegn kræver rigtig mange gentagelser, men jo flere gange et barn ser et tegn ifbm en aktivitet, jo hurtigere forstår det sammenhængen mellem tegn og ord.
Når barnet har “brudt TTT-koden”  har man som forældre mulighed for at få en indsigt i barnets ønsker, behov og følelser, da barnet kan kommunikere med tegn, før barnet har tilegnet sig sproget, forældre kan dermed måske undgå nogle af de mange frustrerede situationer, man kan stå i som forældre.

Det er vigtigt at barnet kan se dig når ordet bliver sagt og du samtidig benytter TTT, da barnet iagttager dine mundbevægelser. Det bliver dermed lettere at udtale ordet når barnet bliver ældre.

På Hurlumhej benytter vi TTT til alle børnene, samt totalkommunikation ( mimik, fagter, gestus mm) . Man er mere levende i sin mimik når der er tegn på, det motiverer børnene til at få lyst til at kommunikere.

Hvert barn har sit eget tegn-navn, og det har alle de voksne i institutionen også.
Til fredagssamlingerne, samt fællessamlinger til fastelavn, påske, sommerfest, høst og jul benyttes TTT.  Børnehavebørnene kommer ofte ned og spørger os om, hvordan man siger ord med tegn.

TTT understøtter det talte sprog, det er de vigtigste meningsbærende ord i sætningen der har tegn.
Når vi benytter tegn, taler vi langsommere, og bliver dermed mere tydelige. Siger vi feks. telefon og laver tlf-tegnet siger vi te-le-fon.

I begyndelsen vælger vi få ord ud, og anvender dem konsekvent, gentagelser er mega vigtige. Vi vælger tegn ud, der er højmotiverende, f.eks bold, gynge, lege, spise, bade og sove. Det giver et godt drive. Børn elsker at vi synger for dem, så det er oplagt at bruge div. tegn til alle sangene.

Det lille barn er hurtigere til at imitere tegn, først senere kan det imitere ord. Mundmotorikken er umoden og kan ikke finde det rigtige artikulationspunkt, men kan udføre ordet med sin motorik, f.eks ” sige” bold eller lege med TTT.

Nogle forældre er bekymrede over, om TTT erstatter det talte sprog, det gør det bestemt ikke, tværtimod så supplerer det . Jo flere måder et ord bliver vist på, både med tegn, ord og konkreter, jo bedre.

Når børnene har udviklet talesproget tilstrækkeligt, forsvinder tegnene af sig selv.

Jeg benytter også tegn i min rytmikundervisning, selvom børnene er 24-36 mdr gamle.

//Nina

Hvis man vil deltage i Ninas rytmik, så er det for 2-årige og man kan læse om det hér. 

Vi har knuselsket tegn hos os. Vil I læse om vores erfaringer. Så gør det endelig hér.

I skrivende stund sidder jeg i en solstråle ved vores spisebord. Til venstre for min skærm står der en Stor Cafe Latte med et single shot (JA, det er meget mælk), til højre står der en ostemad på ristet franskbrød fra Netto. For bordenden sidder Farmor og maler en træjulemand sammen med August. Det lille myr har reddet sig en omgang kold lungebetændelse.

Om 20 min. vil jeg hoppe i bilen og køre til Teknologisk Institut og mødes med Loui.

Hav en DEJLIG DAG!!!

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Jeg elsker, at I skriver kommentarer til mine indlæg! Så SKRIV SKRIV SKRIV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Prisoverrækkelse i Rundetårn og bloggerhygge på Illum Rooftop